Ohranjamo dediščino, gradimo prihodnost

LAS Kras nadaljuje s promocijo svoje nove razvojne strategije (SRG) za obdobje 2023-2027, z namenom spodbujanja trajnostnega razvoja lokalnega območja.  Nova strategija je razdeljena na različna tematska področja, med katerimi je zapisan tudi ukrep št. 3 posvečen ohranjanju, vzdrževanju, vrednotenju in uporabi podeželske krajine.

Ukrepi za ohranjanje, vzdrževanje, vrednotenje in koriščenje podeželskega krajinskega območja so ključnega pomena za ohranjanje naravnih in kulturnih virov na tem območju ter hkrati spodbujajo trajnostni razvoj. V podeželskem kontekstu Krasa ukrepi vključujejo vzdrževanje tradicionalne kmetijske infrastrukture, kot so suhi kamniti zidovi, poti in mlake. Valorizacija poteka tudi preko izobraževanja in ozaveščanja lokalnega prebivalstva in turistov, s spodbujanjem počasnega in trajnostnega turizma, ki podpira lokalno gospodarstvo, ne da bi ogrozil naravno dediščino.

Koriščenje podeželskega območja se spodbuja s pomočjo ustvarjanja tematskih poti in infrastrukture za turizem, kjer se kmetijstvo povezuje s turističnim sektorjem. Projekti, kot so izobraževalne poti za otroke, vodeni obiski na kmetijah in promocija lokalnih kmetijskih proizvodov, spodbujajo poznavanje in cenjenje posebnosti kraške krajine. Ti posegi si prizadevajo ohraniti kulturno identiteto, okrepiti socialno tkivo in izboljšati kakovost življenja lokalnih skupnosti, hkrati pa ustvarjati nove gospodarske priložnosti.

Skratka, skrb za podeželje pomeni iskanje ravnovesja med ohranjanjem tradicije in uvajanjem novih, trajnostnih rešitev. Tako ščitimo našo dediščino in hkrati spodbujamo razvoj lokalnega gospodarstva.