Literatura in fotografije opevajo bogato obrobje

Projekt Lokalne poti in kulinarika je nastal s sodelovanjem LAS Kras in tersko-nadiške lokalne akcijske skupine

Izjemen založniški projekt, ki ga sestavljata zbirka dvanajstih izvirnih kratkih zgodb desetih avtorjev in fotografska zbirka: z besedo in fotografijami se bomo poglobili v zgodovino, kulturo in kulinariko Benečije in Krasa.

Doberdobsko jezero – foto Tommasi

Zbirko sestavljata dve knjigi: v prvi so zbrali dvanajst novih pripovedi desetih avtorjev iz naše dežele (šest zadeva beneški prostor, šest pa kraški), v drugi pa fotografije čudovitih krajinskih pejsažev in edinstvenih primerov lokalne kulinarične tradicije, ki sta jih posnela Camilla Bach in Nicola Tomasi Muttar.  Zbirka, ki je izšla ob zaključku projekta, vsebuje še neobjavljene kratke zgodbe desetih avtorjev, in sicer Angela Florama, Renza Brolla, Tonija Gomiščka, Francesce Cerno, Isabelle Franco, Mattea Bellotta, Alice Noel Fabi, Nicolòja Giraldija, Stefana Cosme in Furia Baldassija.

Preko LASov lokalne skupnosti ohranjajo in krepijo svojo kulturno in naravno dediščino. Sodelovanje med LAS Kras in tersko-nadiško lokalno akcijsko skupino je doseglo svoj vrhunec v literarno-fotografskem projektu, ki predstavlja idealen nosilec za promocijo kulinarike in pešpoti, ki jih najdemo vzdolž meje med Italijo in Slovenijo, med zgodovino, kulturo, kulinaričnimi tradicijami in dih jemajočimi pokrajinami. Pripovedovanje o določenem območju je zapletena naloga, vendar je ključnega pomena za ohranjanje identitete in prenašanje lokalne dediščine tudi na nove generacije.

Lokalne poti in kulinarika je dialog med besedami in fotografijami, ki na izviren način predstavlja kulinarične tradicije in poti Krasa in tersko-nadiškega območja. Deset pisateljev in dva fotografa so s svojimi osebnimi izkušnjami, kreativnostjo in spomini vstopili v intimno povezavo s kolektivnim spominom teh krajev in nam predstavili svoj pogled na : hrano, recepte, steze, pokrajino, potovanja, itd.

Zbirke bodo javnosti predstavljene na dveh srečanjih: v četrtek, 11. julija, ob 17.30 na Matajurju in v sredo, 17. julija, ob 18.30 na gradu v Devinu.

Projekt se izvaja v okviru Programa razvoja podeželja Avtonomne dežele Furlanije-Julijske krajine 2014-2020.